Äntligen SETT

FöreläsningarPosted by Camilla Hedlund 2016-04-26 15:17:46
Temat för årets SETT-mässa är inkludering, lärmiljöer och vetenskaplig grund. Förutom mina egna önskemål ska kollegors och skolans behov täckas in och i ett myller av föreläsningar är det oerhört svårt att välja. Hur många föreläsningar hinner man med per dag? Hur många orkar man bearbeta på en dag? De 27 föreläsningar som jag stjärnmarkerat i SETT-appen måste bantas ned, åtminstone till hälften. Så vill man ju hinna mingla med nuvarande och före detta kollegor, studiekamrater och få inspiration i montrarna.

På tunnelbanans blå linje (massor med nostalgi, det är ju här jag är uppvuxen) gick vi igenom dagens föreläsningar. Jag bestämde mig för att börja med att lyssna på Sofia Kruth, en Borås-bekant som pratade om 3D i klassrummet.

Att använda 3D i klassrummet väcker nyfikenhet och lust att lära. Sofia berättade om tre olika projekt som hon genomfört med eleverna där det blev tydligt för henne att lärandet ökade. Istället för att rabbla fotosyntesen begrepp och örats olika delar, fick eleverna en djupare förståelse och gjorde kopplingar på ett imponerande sätt för att vara 9-10-åringar. Självklart fick även vi åhörare prova att ”åka rutchkana" genom örat och jag måste säga att det verkade vara ett kul sätt att lära sig nya saker. Jag hade gärna varit elev i Sofias klass!

Sofia arbetar också framgångsrikt med formativ bedömning, vilket synliggör lärandet. Vi fick ta del av elevers tankar före och efter ett arbetsområde och det var tydligt att eleverna hade fått kunskaper och kunde visa på samband. Jag tror definitivt att 3D-effekterna bidrog till detta. Bra jobbat Sofia! Du får gärna komma tillbaka till oss på Sandgärd och berätta och visa mer för oss.