Hjärnor och yrkesstolthet

FöreläsningarPosted by Malin Egardt Kaplan 2016-04-26 16:30:47
Liten andhämtning efter första dagen på SETT. Har bl a lyssnat på Ulrika Ahlqvist, som gav tips om hur vi ska ta hand om våra hjärnor på bästa sätt för att de ska fortsätta att utvecklas - vi kanske lever i över hundra år, och säkert blir ålderdomen både festligare och mer minnesvärd om vi upplever den med en pigg och fräsch hjärna. Ja, det är väl inte fel med en pigg och fräsch hjärna redan nu. En del tips som platsar i facket för saker vi visste men ofta glömmer (t ex hur viktigt det är med sömn och återhämtning), men också en del som var nytt. Visste ni t ex att ryggdunkningar sätter igång flödet av oxytocin, som gör oss öppna för gemenskap och relationer och minskar stress? Eller vad som kan hända om man matar chefen med bananer, aprikoser och mjölk inför lönesamtalet? Ulrika berättade bl a om 10 goda vanor om man vill hålla sin hjärna i god form:

Bra mat
Fysisk träning
Positiva tankar
Hantering av negativ stress
Lära sig nya saker
Repetera de nya saker man har lärt sig
Omväxling
Fatta egna beslut
Vänner
Sömn

Något som vi tar med oss är framför allt hur viktigt beröm är, både för att vi ska må bra och för att hjärnan ska hålla sig alert för inlärning. Att tänka på i umgänget både med kollegor och elever. Spelar ingen roll hur vi berömmer, bara vi gör det och det är ärligt menat. Och man ska inte glömma bort att berömma sig själv - våra hjärnor är tydligen väldigt mottagliga för smicker. Det anknyter också till en annan av dagens föreläsningar: ”Den professionella resan som lärare” med Simen Spurkland. Vi ska vara stolta över vad vi gör! Vi är proffs!