Reflektion BETT2016

FöreläsningarPosted by Johan Larsson 2016-01-25 10:34:37
Nu har jag snart varit hemma i två dygn och tankarna från London och BETT2016 börjar skapa någon form av helhet.

Jag som inte varit i London på 27år hade mycket atmosfär att insupa, men de flesta intrycken är ändå från mässan.

Jag som varit på både SETT och BETT måste säga att det är stor skillnad. Bett är definitivt mycket större, men ur ett lärarperspektiv så tror jag att SETT faktiskt är bättre. Det var mer input och praktiskt att ta med sig direkt till klassrummet på SETT än på BETT. Ur perspektivet som IT-ansvarig och med ambitioner att min skola skall ligga i framkant när det gäller skolutveckling och teknik så måste jag säga att BETT är oslagbart.

Vi har fått se att projektorer och smartboards är helt utdött på BETT, det var det inte på SETT för ett par år sedan när jag var där. Dessa har idag blivit ersatta av touchkänsliga gigantiska SMART-TV-apparater. Dessa är såklart jättedyra i inköp, men när man börjar räkna på en kortprojicerande projektor en smart board och licenser så skiljer det inte mycket på det och på en 75" touchscreen. Detta är framtid tror jag.

Tekniken att ge sina användare rätt information på rätt plats med hjälp av bluetooth har nu blivit allmänt tillgänglig. Jag fick själv tag på två iBeacon som skall testas inom kort.

Föreläsningarna som jag besökte handlade egentligen om 3 teman.

1 STEM, Science, Technology, Engineering and Mathematics. Britterna har på riktigt förstått bristen av elever som vill jobba inom yrken relaterade till NO/Teknik och matematik. Det görs också stora satsningar på att få flickor intresserade inom området.

2. Programmering, ICT is old, welcome the dawn och programming. Att bara göra med tillgänglig teknik är passé, det skall skapas egna lösningar med hjälp av datalogiskt tänkande. BBC i samarbete med Microsoft förser samtliga lärare och alla elever i årskurs 7 med en BBC Micro:bit, ett litet programmerbart kort som kopplat till datorn kan agera både input och outputkälla. Ashäftigt men kanske inte en silverbullet. Däremot så kommer det säkert att trigga intresse för teknik och ett otal nya användningsområden av kidsen i GB.

3. Prylar och teknologi. - Att sälja in sitt koncept genom att göra en föreläsning där man produktpalacerar och gör sin teknologi till oumbärlig för att öka kunskapsnivån eller uppnå ett specifikt kursplanskrav.

Sammantaget så får mässan fem iPads av fem möjliga, men jag kan verkligen inte förstå de skolor som skickar ett helt kollegium till BETT, det är inte kostnadseffektivt. Men skicka ett par representanter, teknikintresserade och med skolutveckling för ögonen så kan skolan få mycket ny input och nya tankar.

//Johan