Dagen före

Idéer och infallPosted by Per Selin 2016-01-19 12:57:40
Det är tisdag och morgonen inleds lite elegant med att det inte går något tåg. Med tanke på att det i normala fall kan vara lite svårt att få iväg tåg mellan Göteborg och Sandared vid snöfall/blåst/regn/kyla/värme är det inte så märkligt att tåget 06.40 är inställt. Desto underligare är det att stå vid Korsvägen och inte se en buss på 30 minuter. Och då menar jag inte enbart 100-bussen utan ingen buss alls. Ingen buss, ingen spårvagn. Det blir allt mer uppenbart att om jag skall komma till skolan idag blir det med egen bil.

Vad har detta med BETT 2016 att göra? Tja, jag är ändå ganska nöjd med att det är imorgon vi skall flyga och inte idag. Det är sannolikt lite förseningar och inställda avgångar på Landvetter idag (och antagligen även lite trixigt att över huvud taget ta sig till flygplatsen).

Det är första gången jag är på denna typ av mässa och jag skall kanske säga några ord om min tidigare erfarenhet och bakgrund. Jag har arbetat som lärare i 13 år, de senaste ett och ett halft som lektor. Min forskning handlar om att lära sig samtala på engelska. Dessvärre har jag inget direkt utrymme i tjänsten för att beforska den praktik jag befinner mig i, utan forskningen bedrivs lite på fritiden när det blir tid över. Jag och Johan har till exempel genomfört en learning study (som presenterades på Lärarnas Forskningskonferens 2014) där vi studerade vad man behöver kunna för att förstå programmeringsstruktur. Detta samarbete tillsammans med det faktum att vår skola är en 1-till-1-skola gör att vi vill åka till BETT 2016. Vi har lite olika intresseinriktningar. Johan är tech-nörden och jag är lär-nörden. Johan vill se tekniska lösningar. Jag vill se vilket lärande man vill uppnå med dem (eller vilket lärande som finns i dem alternativt som erbjuds genom dem).

Jag har som sagt aldrig varit på BETT (och inte heller på SETT) och vet inte riktigt vad jag skall förvänta mig. Jag har varit på ett antal forskningskonferenser och presenterat studier och resultat av studier, men jag misstänker att BETT snarare är att likna vid en gigantisk version av Bokmässan, med teknik och IKT som huvudtema. I vissa kretsar är arrangemang som BETT och SETT kritiserade för att de presenterar yta men inget innehåll och för att det är stora företag som säljer paketlösningar till (sämre informerade) skolor och huvudmän. Jag tänker inte ge mig in i diskussionen nu, men kan väl konstatera att en genomsnittlig lärare skulle ha ganska lite utbyte av en konferens som EARLI och att höra om stora kvantitativa studier, standardavvikelser och metodfrågor. Att det inte finns något sådant som en gratis lunch är också välkänt, men det är ändå värt att nämna att inträdet till BETT är 0 pund. På söndag skall jag återta diskussionen om att sälja ut mässor och fortbildning till storföretagen.